Kawa Speciality
Hiszpańska kawa
Kawy Speciality
Każdy worek kawy, każde opakowanie, każde ziarno zawiera czystą esencję regionu, w którym dojrzewał. Różne pochodzenie najwyższej jakości ziaren sprawia, że każda przygotowana filiżanka kawy ma charakterystyczne doznania i elementy, które czynią ją wyjątkową.
COSTA RICA Tarrazu


Kawa w Kostaryce to budowana przez wieki tradycja i kultura przywiązania do szczegółów. Od niemal dwóch wieków jest głównym źródłem dochodu mieszkańców. Obecnie kostarykańskie ziarna uznawane są przez miłośników za światowy wyznacznik jakości.
Region Tarrazú to plantacje położone na dużych wysokościach oraz stromych zboczach, co stanowi o trudnościach w jej uprawie. Pochodząca z tego miejsca kawa uchodzi za najlepszą w Kostaryce i jedną z lepszych w Ameryce Środkowej. Charakteryzuje ją owocowy i orzechowy aromat z nutami karmelu, dobre body i delikatna kwasowość.
Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka
Region: Los Santos Valley Tarrazú
Odmiana: Yellow Caturra i Catuai
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1200 – 1600 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 83
INDONEZJA Sumatra


Kiedy mówimy o Indonezji, musimy być bardziej szczegółowi, ponieważ każda wyspa jest wyjątkowa ze względu na glebę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Kawa Arabica została sprowadzona na wyspy w XVIII wieku, podczas holenderskich rządów kolonialnych. Ogólnie rzecz biorąc, cała produkcja kawy w kraju jest sprzedawana pod nazwą Sumatra, z wyjątkiem Mandheling, jednej z najbardziej znanych kaw na świecie. Rośnie ona w środkowo-zachodniej części kraju, w pobliżu portu Padang.
Sumatra to kawa słynąca ze swojego rustykalnego profilu, w której pojawiają się niezwykłe smaki. Dominujące są nuty korzenne i ziołowe. Jest ona wyraźna, bardzo aromatyczna, z karmelowym aromatem i nutami kardamonu. Charakteryzuje się wysokim body, niską kwasowością i wytrawnym posmakiem.
Kraj pochodzenia ziaren: Indonezja
Region: Sumatra Mandheling
Odmiana: Arabica
Metoda obróbki: Giling Basah, semi-washed
Położenie upraw: 800 – 1500 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 84
BRAZIL Cerrado


Najlepsza łagodna jakość od wiodącego światowego producenta. Kawę do Brazylii sprowadzono z Gujany Francuskiej dopiero na początku XVIII wieku, a już w połowie XIX wieku stała się jej największym producentem. Region Minas Gerais, na którym uprawiana jest odmiana Bourbon to obszar górniczy, bogaty w czerwoną glebę, a sama plantacja, z której pozyskiwane są ziarna znajduje się na wysokości między 800 a 1000m n.p.m.
To bardzo wyjątkowa kawa, o wyśmienitym aromacie. Ma świetny smak i aromat waniliowo – karmelowy z nutami ciemnych jagód. Charakteryzuje się niską kwasowością i dobrym body.
Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia
Region: Cerrado
Odmiana: Bourbon
Metoda obróbki: Semi-washed
Położenie upraw: 800 – 1000 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 83,5
Jak uzyskać kawę Speciality?
Aby uzyskać kategorię kawa speciality, profesjonalni degustatorzy certyfikowani przez SCA (Specialty Coffee Association) przeprowadzają degustacje, w których oceniają indywidualne cechy każdej kawy. Tylko te kawy, które osiągną wynik powyżej 80/100 punktów SCA mogą określać się jako SPECIALITY.
Tym, co wyróżnia tę ekskluzywną kawę z hiszpańskiej palarni Baque, którą na polskim rynku może pochwalić się tylko OLSEMA, to wyłącznie proces rzemieślniczy „od kawowego drzewa do filiżanki”, oparty na dbałości o produkt, uprawie ekologicznej i zrównoważonych
technikach produkcji, a także trosce o środowisko.
Nasze Kawy Speciality to kawy sezonowe, produkowane przez drobnych rolników, którzy uprawiają kawę odmianową w określonym regionie, na określonej wysokości i w określonych warunkach glebowych, temperaturowych i wilgotnościowych.
Rolnicy zbierają kawę ręcznie, wybierając jagody, które osiągnęły optymalny punkt dojrzałości, a podczas procesów pozyskiwania ziarna przeprowadzają kolejną selekcję, tym razem ziaren kawy, aby odrzucić wadliwe.

W gospodarstwach 1656 drobnych plantatorów Gathaithi, położonych na obszarze skał wulkanicznych, zbiory odbywają się ręcznie, gdy jagody są dojrzałe, a każdy producent wysyła je do przetworzenia w dniu ZBIORÓW.
Gathaithi CF
Catalina od 70 lat uprawia kawę na swojej farmie znajdującej się w rezerwacie przyrody, dziedzictwo, które pozostawi swoim wnukom. Wraz z Gonzalo, kierownikiem farmy, pracuje nad odkrywaniem nowych mieszanek kaw speciality przy użyciu nowych technik produkcji.


U Thint Lwin, obecnie na emeryturze, od prawie 10 lat centralizuje skup jagód od rolników z regionu Birmy. W sezonie zbiorów odwiedza wszystkie wioski, aby nadzorować i koordynować wszystkich zbieraczy.
Co tydzień Tomás, potomek pokoleń plantatorów kawy, odwiedza farmę w regionie Cerrado Mineiro – słynącym z produkcji wysokiej jakości kawy i pierwszej nazwy Origin w Brazylii – aby również monitorować rozwój upraw jak każdy proces.
